Stap voor stap naar gemeenschap toe

Deze oefening is bedoeld voor heteroseksuele mannen die geen moeite hebben met een orgasme, maar wel problemen met het vasthouden van een erectie of problemen met een te vroege zaadlozing. Meestal zijn er andere oefeningen aan vooraf gegaan.

Stap één

Als man ga jij op de rug liggen, wanneer jullie beiden opgewonden zijn en zin hebben om verder te vrijen. Tijdens deze oefening kun je je partner goed zien, oogcontact houden, en haar met je handen strelen en vasthouden zoals je dat beiden fijn vindt.

Als vrouw neem jij een positie in met je gezicht naar je partner toe gericht. Je gaat over hem heen zitten, zodat jouw vagina zich boven zijn stijve penis bevindt. Je kunt dat doen terwijl je over hem heen hurkt, of terwijl je geknield zit met je onderbenen aan weerskanten tegen zijn heupen aan. Je laat je heupen langzaam zakken totdat je vagina zijn penis raakt. Eventueel richt je zijn penis met je hand. Je laat het penis-vagina-contact zo even voortduren, bijvoorbeeld een halve minuut. Je doet geen poging om zijn penis je vagina binnen te laten gaan. De eerste keren maken jullie bij dit penis-vagina-contact geen bewegingen, maar let je alleen op je gewaarwordingen en op je opwinding.

Na enkele keren stap 1. op deze manier gedaan te hebben, kun je tijdens het penis-vagina-contact wrijvende bewegingen maken. Doe dit beurtelings. Als vrouw beweeg je met je onderlichaam terwijl je zijn penis vasthoudt. Je kunt de eikel zacht door je schaamhaar laten kroelen of langs de binnenste en buitenste lippen laten glijden. Als man kun je datzelfde doen, terwijl je partner haar heupen in deze positie stil houdt. Na enkele minuten stop je met het penis-vagina-contact. Als je wilt kun je verder gaan met elkaar afwisselend te strelen of met de hand of de mond tot een orgasme brengen.

Stap twee

In dezelfde lichaamshouding leid je als vrouw met je hand de stijve penis van je partner een stukje naar binnen in je vagina, zodat zijn eikel binnen in je is. Je doet dit door je heupen een stukje te laten zakken als je vagina contact maakt met zijn penis. Geen van jullie beiden beweegt. Laat dit contact zo even bestaan terwijl je goed let op je opwinding en op je zintuiglijke gewaarwordingen. Na bijvoorbeeld een halve minuut ga je met je heupen omhoog zodat zijn penis uit je glijdt.

Als je deze oefening zo enkele keren gedaan hebt, en je er prettig en vertrouwd mee voelt, kunnen jullie afwisselend bewegingen maken met de penis een stukje in de vagina. Maak zachte, ronddraaiende en geen stotende bewegingen. Ook nu kun je elkaar in deze houding strelen. Vooral als man heb je nu veel mogelijkheden om dit te doen.

Stap drie

In dezelfde positie (man ligt, vrouw zit boven hem) leidt jij als vrouw de stijve penis van je partner naar binnen door jezelf langzaam op zijn penis te laten zakken. Je laat jezelf zover zakken dat je billen op de heupen van je partner rusten. Als je heel diep binnendringen wilt voorkomen, hou je je hand of enkele vingers en de duim om de basis van zijn penis. Houdt deze positie gedurende een halve minuut vast zonder bewegingen te maken.

Als je de oefening enkele keren gedaan hebt en het allebei prettig en vertrouwd vindt kun je, eerst afwisselend, later tegelijkertijd bewegingen gaan maken met je heupen. Doe dit niet langer dan enkele minuten, verbreek dan het penis-vagina-contact en ga verder met andere fijne dingen als je daar behoefte aan hebt.

Stap vier

Kies dezelfde positie als bij stap 3. Tijdens deze stap verleng je de duur van het bewegen tijdens het penis-vagina-contact, eventueel als je dat wilt totdat een van beiden of allebei klaarkomt. Maak de ander duidelijk of je verder wilt gaan en op welke wijze. Als je partner niet door wil gaan kun je zelf beslissen of je verder wilt vrijen met jezelf en een orgasme wilt maken.

Als je ook deze stap enkele keren gezet hebt en het prettig vindt, kun je voor het begin van het penis-vagina-contact of tijdens de gemeenschap een andere positie kiezen.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.