Oefeningen om de voorhuid op te rekken

Als u bij een slappe penis de voorhuid niet helemaal kunt terugtrekken, dan begint u met dagelijks enkele keren de eikel zover mogelijk bloot te maken. U moet wel voe­len dat u aan het op­rek­ken bent, maar het mag nog net geen pijn doen. Als het wat stroef aanvoelt, gebruik dan wat babyo­lie of -lotion. U kunt deze oefening com­bine­ren met het wassen. Als u zeep gebruikt (dat hoeft echt niet elke keer), dan goed naspoe­len voor het afdro­gen. Slijmvlie­zen zijn gevoelig voor zeep; denk maar aan zeep in de ogen.

Als u ontevreden bent over het tempo van uw vorderingen, dan kunt u het proces ver­snellen door het nauwe gedeelte van de voorhuid in te zalven met corti­costeroid­zalf. De huid wordt hierdoor nog iets extra rekbaar. Hiervoor moet u uiteraard voor een recept naar uw huisarts.

Bent u zover gevorderd dat u de eikel helemaal bloot kunt krijgen bij een slappe pe­nis, dan kunt u gaan oprek­ken wanneer u een erectie heeft. Ook hier­voor geldt: niet te­veel ineens wil­len. Het mag gevoelig zijn, maar het moet nog net geen pijn doen.

Waarschijnlijk zult u nu merken dat uw eikel nog wat over­gevoelig is. Het slijmvlies is altijd bedekt geweest en daarom dun gebleven. Wilt u uw eikel wat minder gevoelig maken, dan kunt u een aantal keren per dag de voorhuid opstropen en vervolgens de eikel bloot laten. Dat kan ge­woon tijdens het werk: even de hand in de broekzak, terug­trekken en rustig laten zitten. De bedoeling is dat de eikel regelmatig droog is: dat bevordert de hoorn­vor­ming van het slijmvlies. (De hoornlaag van de huid kunt u be­schouwen als de “slijtlaag”. Een dikke hoornlaag van de huid noemen we eelt). Als u succes hebt met deze oefe­ning, dan zult u merken dat de eikel wat lichter van kleur wordt. De iets dikkere hoornlaag is minder doorzichtig geworden.

Als uw slijmvliezen erg overgevoelig zijn, dan hebben we nog een trucje om het slijm­vlies dikker te maken. Hoorn­vorming wordt bevorderd door bepaalde stoffen in thee. Deze polyphenolen geven ook in de mond een wat stroef gevoel op de tong. U kunt, na het was­sen, uw eikel en de bin­nenzijde van de voorhuid even nat maken met een wat­je met thee. Daar­na op laten drogen.

Als u de voorhuid helemaal terug kunt schuiven, ook bij een erectie, dan zal het soms onplezierig zijn om de eikel aan te raken. Dat is ook bij de gemeenschap lastig. Als  u daar iets aan wilt veranderen, dan kunt u eens masturberen met een blote eikel en een glijmiddel. Baby­lotion is een on­schuldig glijmiddel. Het gevoel van prikkeling aan de blo­te eikel is totaal anders dan de prikkeling bij masturba­tie als u de voorhuid over de eikel laat.

Bron: Drenth, J. (1998). De voorhuid: fimosis, smegma en circumcisie. Tijdschrift voor Seksuo­logie 22: 99 – 105.