Coitusposities die clitorale stimulatie bevorderen

Als de man op zijn rug ligt en de vrouw bovenop hem zit is er vaak een sterkere stimulatie van de clitoris en het onderliggende zwellichaam omdat zij tempo en diepte van de penetratie kan bepalen. Deze houding maakt het voor de vrouw ook makkelijk tegelijkertijd haar clitoris met de hand of met een vibrator te stimuleren. Vaak is een langzame, ‘wrijvende’ beweging met het bekken van de vrouw stimulerender dan ondiepe stotende bewegingen van de man. Af en toe veranderen van standje kan helpen om de seksuele spanning hoog te houden.

Eén andere houding met de man bovenop lijkt vooral geschikt voor het genereren van seksueel plezier en orgasme bij vrouwen, de zogenaamde CAT-techniek (coital alignment technique).  Bij deze positie gaat de mannelijke partner iets hoger liggen dan normaal, waardoor zijn schaambeen precies boven dat van de vrouw komt te liggen. De vrouw strekt haar benen en slaat ze om de zijne heen. Hierdoor kan de penis minder diep doordringen in de vagina en wordt de clitoris bij elke beweging gestimuleerd. Ook in deze positie bepaalt vooral de vrouw met het bewegen van haar bekken het tempo van de penetratie.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.