Aandachtsoefening om opgewonden te worden

Doel van de oefening
Het doel van deze oefening is om je te helpen je aandacht te richten op het gevoel in je geslachtsdelen en te ontdekken welke vormen van aanraking jouw voorkeur hebben. Het is niet nodig om heel erg seksueel opgewonden te raken of een orgasme te bereiken.

Voorbereiding
Zorg voor een prettige omgeving om in te oefenen. Je neemt misschien voorafgaande aan de oefening een warm bad of een lekkere douche. Je lichaam insmeren met een lekker geurende crème kan ook een goede start zijn.

Uitvoering
Als je daaraantoe bent begin je je geslachtsdelen (je binnenste en buitenste lippen en je clitoris) langzaam en zacht te strelen. Concentreer je op de gewaarwordingen die het aanraken teweegbrengt. Je hoeft geen sterke opwinding te voelen of een vochtige vagina te krijgen. Er zijn immers altijd gewaarwordingen.  De zenuwen in je geslachtsdelen reageren altijd op prikkels. Die gewaarwordingen kunnen anders worden als je meer opgewonden raakt. Behalve je lippen en je clitoris kun je ook de binnenkant van je dijen en je borsten aanraken en betasten.  Ook die lichaamsdelen kunnen prettig en opwindend aangeraakt worden.
Het grootste deel van de clitoris is niet zichtbaar en bevindt zich inwendig, achter de schaamlippen en rondom de ingang van de vagina. Streel zachtjes op en neer, van links naar rechts dit gebied. Ook kan je bij de aanraking van de clitoris het kapje wat naar boven trekken en het topje van de clitoris rechtstreeks aanraken. Probeer verschillende vormen van aanraking uit. Je kunt bijvoorbeeld licht strelen of wat meer druk geven. De bewegingen kunnen ook cirkelvormig zijn. Probeer verschillen in druk en tempo uit. Als je merkt dat een bepaalde manier van aanraken en bewegen je bevalt kun je daar langer mee door gaan. Als je wilt kun je er ook een glijmiddel bij gebruiken. Speel zo gedurende 15 minuten met je geslachtsdelen. Als je vóór die tijd om is voelt dat je dicht tegen een orgasme zit, stop dan met strelen. Als je een minuut of twee wacht kun je weer verder gaan. Het is bij deze oefening de bedoeling je aandacht zoveel mogelijk te concentreren op de gevoelens die je bij jezelf aanraken kunt oproepen. Probeer daarom zomin mogelijk aandacht op andere zaken te richten, dus ook niet op een seksuele fantasie.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.