Leren om niet zo snel klaar te komen – alleen oefenen

Doel van deze oefening is om zelf controle te krijgen over het moment van klaarkomen.

Stap 1. Zorg dat je de omstandigheden prettig voor jezelf hebt gemaakt en dat je voldoende tijd in je eentje hebt om te oefenen. Prikkel zonder gebruik van een glijmiddel je penis gedurende maximaal 5-10 minuten. Concentreer je op je penis zodat je weet hoe opgewonden je bent. Als je erg geprikkeld bent en voelt dat je het punt bereikt waarop je je orgasme niet meer kunt tegenhouden, stop dan het stimuleren en richt je aandacht volledig op je penis. De drang om te ejaculeren zal een halve minuut tot twee of drie minuten aanhouden. Het kan ook gebeuren dat je erectie gedeeltelijk of volledig verdwijnt. Maak je daar geen zorgen om. Als de ejaculatiedrang weg is, begin je opnieuw je penis te prikkelen.

Bij de eerste keer zal je waarschijnlijk een paar keren moeten stoppen. Naarmate je de oefening vaker doet, zul je beter weten wanneer je moet stoppen en hoe lang je moet wachten; ook het aantal keren dat je moet stoppen zal geleidelijk verminderen.

Als je voldoende vertrouwen hebt opgebouwd over je eigen mogelijkheid om het klaarkomen tegen te houden en in 5-10 minuten nog maar twee of drie keer hoeft te stoppen, mag je verdergaan met stap 2.

Stap 2. Deze is hetzelfde als stap 1, behalve dat je nu een glijmiddel gebruikt.

Stap 3. Manipuleer je penis terwijl je fantaseert dat je vrijt met een partner. Begin de fantasie bij de eerste aanraking of kus. Misschien lukt het je niet om in één keer een volledige seksuele belevenis te fantaseren, maar dat hindert niet. Bij de volgende oefening kun je de fantasie weer opnemen waar je gebleven was. Probeer in je fantasie ook in te lassen dat je tijdens het vrijen met je partner moet stoppen, en stop dan ook met stimuleren. Als de ejaculatiedrang is weggeëbd, hervat je zowel fantasie als prikkeling. Beeld ook enkele scènes in waarin je tijdens gemeenschap moet stoppen.

Het kan moeilijk zijn om bij bepaalde gefantaseerde scènes je ejaculatie onder controle te houden. Vooral wanneer je bij je partner binnendringt en wanneer je hard en snel begint te stoten. Aangezien dit dus ook in de realiteit moeilijk zal vallen, zul je hiermee eerst in fantasie moeten oefenen. Beperk je dan in eerste instantie tot de scène waarmee je moeilijkheden hebt. Zorg dat je ontspannen bent voordat je begint. Maak langzame bewegingen met je penis en leef je zo volledig mogelijk in je fantasie in. Zorg ervoor dat je je bewust blijft van je opwindingsniveau; stop vóór het nodig is, zowel in je fantasie als bij het stimuleren van je penis. Beleef de scène telkens opnieuw tot de 5-10 minuten voorbij zijn. Voel je je op een bepaald ogenblik van de oefening gespannen, onderbreek die dan even tot je meer ontspannen bent.

Als je wordt afgeleid door andere gedachten en fantasieën, keer dan gewoon terug naar de scène die je aan het beleven was.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.