Seksuele Fantasie Training

Stap 1:

Doel van de oefening
Het doel van deze oefening is om seksuele fantasieën te verkennen en te ontdekken welke jou opwinden en aantrekken. Je zoekt naar fantasieën die jou bevallen en die je aantrekkelijk vindt. Vervolgens oefen je dagelijks met het levendig voorstellen van deze fantasieën, waarbij je je probeert in te leven in de rol van een van de deelnemers en let op je lichamelijke sensaties en emoties. Door regelmatig te oefenen, ontdek je welke fantasieën voor jou het meest aangenaam zijn.

Voorbereiding
Ga op zoek naar seksuele fantasieën, die voor jou opwindend zijn en die je in andere opzichten ook bevallen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van bestaande verzamelingen in boekvorm of op internet. Zie voor suggesties een lijst met websites of voorbeelden van seksuele activiteiten. Selecteer uit deze boeken of sites de fantasieën die je bevallen en waarvan je vermoedt dat ze je kunnen opwinden. Maak er kopieën of prints van.

Uitvoering
Plan elke dag een trainingssessie van ongeveer 10 minuten. Zorg dat je niet gestoord wordt bij het oefenen.
Lees een van de geselecteerde fantasiebeschrijvingen aandacht door.
Sluit je ogen en haal het beeld dat de beschrijving oproept zo levendig mogelijk voor de geest. Let op details die je aantrekkelijk vindt. Probeer eens uit of je jezelf kunt verplaatsen in de rol van een van de deelnemers in de fantasie. Let daarbij op je lichamelijke sensaties en op de rest van je gevoel. Als je merkt dat je je goed kunt concentreren op de fantasie, kun je proberen het vooraf lezen over te slaan. Als uitbreiding van de training kun je proberen aan de fantasie eigen suggesties toe te voegen; laat de fantasie zich maar verder ontwikkelen in een voor jou opwindende richting. Kies elke keer een andere fantasie om mee te oefenen uit de selectie die je gemaakt hebt. Na verloop van tijd wordt duidelijk welke fantasieën voor jou het aangenaamste zijn.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.