Oefening alleen – “Je erectie laten komen en gaan”

Doel van deze oefening is om zelf controle te krijgen over de erectie.

Stap 1. Als je je in prettige oefen-omstandigheden bevindt, maak je je hand glad met een glijmiddel of massageolie. Stimuleer je penis zoals je geleerd hebt dit prettig te vinden (zie de solo-oefening Aandachtsoefening om opgewonden te worden ). Richt je aandacht volledig op de gewaarwordingen in je penis en op je niveau van opwinding. Zodra je een goede erectie hebt gemaakt, stop je met het aanraken van je penis. Neem je hand weg en verplaats je aandacht naar een ander onderwerp dat niets met seks te maken heeft. Wacht tot je penis helemaal slap is geworden. Soms is dat al na enkele seconden, maar het kan tot enkele minuten aanhouden. Is je opwinding weggeëbd en je penis helemaal slap, dan begin je opnieuw met stimuleren. Bij een goede erectie stop je opnieuw. Herhaal dit tijdens de oefening nog een derde keer.

Stap 2. Prikkel je penis met je hand. Roep daarbij een seksuele fantasie van vrijen met je partner op. Als je van jezelf weet dat je een fantasie met een andere persoon opwindender vindt, gebruik je die. Laat jezelf meevoeren door de fantasie vanaf de eerste aanraking, of zelfs vanaf de eerste gedachte aan het vrijen. Laat de fantasie helemaal volgens jouw eigen seksuele voorkeur verlopen, zodat je maximaal je opwinding stimuleert. Stop met stimuleren en fantaseren als je een goede erectie hebt. Nadat je gewacht hebt tot je penis helemaal slap is, begin je weer met het aanraken van je penis en neem je ook de draad van de fantasie weer op. Herhaal ook dit stimuleren en stoppen drie keer tijdens een oefening. Als het opgewonden worden met alleen je eigen fantasie niet voldoende is, kun je ook erotische afbeeldingen gebruiken, zie eventueel suggesties voor sites met respectvolle porno.

Stap 3. Manipuleer je penis zoals in de vorige stap, terwijl je een opwindende fantasie beleeft. Verwerk in je fantasie dat je penis tijdens het vrijen slap wordt op een moment dat jij dit niet wilt. Stop tijdens die gefantaseerde gebeurtenis ook met stimuleren met je hand. Wacht tot je erectie helemaal verdwenen is. Als je merkt dat je bij het fantaseren van het kwijtraken van je erectie dezelfde negatieve gevoelens krijgt als je eerder in de praktijk had, kun je in je fantasie naar oplossingen zoeken. Je kunt zelf iets doen om je beter te gaan voelen, je partner vragen om je te masseren, met haar of hem praten of zoenen. Stel je voor dat je in de vrij-situatie met je partner je verdwenen erectie weer gaat opwekken. Start dan ook in werkelijkheid weer het prikkelen van je penis. Herhaal dit enkele malen tijdens een oefening.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.