Je partner betrekken bij het binnengaan in je vagina (voor vrouwen met vaginisme)

Deze oefening kan een vervolg zijn op de oefening “je angst verminderen voor het naar binnengaan in je vagina”. Het doel van deze oefening is voor de meesten het kunnen hebben van gemeenschap. In de praktijk betekent dit dat de omvang van het voorwerp waarmee geoefend wordt, steeds iets groter wordt, totdat de omvang van de penis is bereikt. Daarom is het belangrijk om voorafgaande aan deze oefeningen de omvang van de penis van de partner te meten.

Instructies voor het opmeten van de omtrek van de penis

Wanneer de penis stijf is (volledige erectie), leg dan een centimeterlint halverwege rond de schacht van de penis. Lees dan het aantal centimeters af. Als je geen centimeterlint hebt dan kun je hiervoor ook een touwtje gebruiken. Eerst leg je het touwtje rond de penis in erectie. Vervolgens meet je de lengte van dat gedeelte van touwtje dat rond de penis ging door dit langs een centimeter of een liniaal te leggen.

Hoe ga je oefenen?

Je kunt oefenen met de vingers van je partner of eventueel samen oefenen met kunststof staafjes (pelotes). De oefeningen hieronder worden met vinger beschreven, maar je kunt deze dus ook heel goed met pelotes doen. Bedenk dat het stappenplan dat hier is beschreven een stappenplan is om penetratie onder de knie te krijgen. Het is dan ook niet vanzelfsprekend prettig of opwindend om te doen, daar gaat het ook niet om, het gaat erom of je leert dat iets in je vagina kan, de ervaring dat het past. Tijdens het oefenen is het daarom belangrijk om voldoende glijmiddel te gebruiken. Daarnaast is het goed om “de omvang van de stapjes” te meten met het meetlint. Zorg dat jullie deze oefeningen ongestoord kunt doen.

Stap een

Vraag je partner om voorzichtig je buitenste en binnenste (vulva)lippen aan te raken. Als je dit op je gemak toe kunt laten maak je je vagina met glijmiddel vochtig zodat je partner verder kan gaan nu met aanraken van het gebied direct rond de ingang van je vagina. Je partner kan glijmiddel op zijn vingers aanbrengen, zo kunnen jullie ervoor zorgen dat de huid niet gaat irriteren door langer aanraken.

Als je je voldoende vertrouwd voelt, en dat hoeft zeker niet meteen de eerste keer dat je oefent zo te zijn, kan je hem[1] vragen verder te gaan met stap twee.

Stap twee

Je partner brengt veel glijmiddel aan op zijn vinger. Jij houdt de oefenhand van je partner vast tijdens het oefenen. Op die manier kunnen jullie samen het tempo bepalen. Hij brengt het topje van zijn vinger naar binnen. Als zijn vinger ongeveer 1 cm binnen is, dan is dit voor de eerste keer voldoende. Hij houdt zijn vinger stil in die positie voor tenminste een halve minuut. Span je vaginaspieren eens aan en probeer je te concentreren op wat je voelt. Kun je zijn vingertopje voelen met de spieren? Vertel aan je partner wat je ervaart. (Het is ook mogelijk dat je partner deze vragen aan je stelt). Vraag ook eens aan je partner wat hij met zijn vinger voelt (warm/koud, hard/zacht, nat/droog/, strak/ruim). Als het goed gaat kunnen jullie dit uitbreiden tot enkele minuten. Als dit eenmaal gelukt is kunnen jullie door naar de volgende stap.

Stap drie

Houd opnieuw zijn oefenhand vast wanneer hij, met een door glijmiddel glad gemaakte vingertop, je vagina binnengaat. Jullie gaan niet verder dan tot aan het eerste kootje van zijn vinger. Als je vaginaspieren zich “vanzelf” aanspannen houdt je partner zijn vinger stil. Concentreer je op wat je voelt in je vagina. Probeer je vaginaspieren nog meer aan te spannen, zodat je de controle terug krijgt over je spieren. Laat de spieren vervolgens los en gun ze de tijd om zich weer te ontspannen. Als dit niet meteen lukt span je opnieuw je spieren aan. Doe dat enkele keren en stop dan voor deze keer met de oefening. Herhaal deze stap twee keer. Jullie kunnen nu door met de volgende stap

Stap vier

Terwijl je de oefenhand van je partner vasthoudt, vraag je hem om met zijn vinger verder in je vagina te gaan, telkens zover als je vaginaspieren dat toelaten. Op het moment dat je de vagina spieren voelt samentrekken zorg je dat je partner niet verder met zijn vinger naar binnen gaat. Ook nu weer houdt je partner zijn vinger stil in die positie. Span je spieren van je vagina aan en laat ze weer los. Doe dit een paar keer voordat jullie de oefening beëindigen. Herhaal deze stap twee keer en ga door met de volgende stap.

Stap vijf

Als je kunt toelaten dat je partner zijn vinger helemaal in je vagina brengt, vraag je hem om rustig zijn vinger te bewegen. Hij kan zijn vinger bijvoorbeeld rustig een beetje heen en weer bewegen, misschien zelfs helemaal in en uit. Hij kan ook ronddraaiende bewegingen maken. Vraag je partner wat hij voelt met zijn vinger en vertel hem ook wat jij voelt. Terwijl je partner met zijn vinger beweegt in je vagina span en ontspan dan eens je vaginaspieren om zijn vinger. Als jullie hiermee vertrouwd zijn, kun je zijn hand even loslaten.

Stap zes

De volgende stappen die jullie gaan maken zijn een herhaling van stap 2 tot en met stap 5 maar nu voor twee of drie vingers van je partner. Als je je voldoende vertrouwd voelt met twee/drie vingers van je partner in je vagina dan kan je samen met je partner met de oefening “stap voor stap naar de gemeenschap toe” beginnen.

[1] Hij kan ook gelezen worden als zij/hen/die. Zijn kan gelezen worden als haar/hun/diens.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.