Oefening met partner – “Je erectie laten komen en gaan”

Doel van de ze oefening is om controle te krijgen over de erectie in aanwezigheid van je partner.

Stap 1. Nadat jullie samen een prettige sfeer hebben opgebouwd door bijvoorbeeld de oefening “Genieten van elkaars aanrakingen “ te doen, ga je beiden in een gemakkelijke houding liggen. Je partner prikkelt je penis met haar/zijn hand op een voor jou opwindende manier. Ze kan daarbij massageolie gebruiken om de gewaarwordingen intenser te maken. Het is bij deze stap niet nodig om een erectie of orgasme te krijgen. Concentreer je zelf op de gewaarwordingen in je penis en op je eigen opwinding. Vertel je partner hoe ze je het fijnste kan prikkelen, en zeg het haar als je het fijn vindt. Een vraag als “Wil je de schacht nu wat steviger vastpakken, maar niet de eikel aanraken” is duidelijker en prettiger voor haar dan “Kijk toch eens uit, je doet me zeer!”. Als je een erectie krijgt is dit meegenomen, maar het is voor deze stap niet noodzakelijk. Het belangrijkste is dat je partner leert welke aanrakingen en bewegingen prettig voor jou zijn, en samen leren jullie te communiceren over jouw gevoel van opwinding. Als je deze oefening enkele keren doet, en alle voorwaarden voor jouw opwinding zijn vervuld, zul je een erectie krijgen.

Stap 2. Als jullie stap 1. goed doorlopen hebben, en je hebt een erectie, dan vraag je je partner om te stoppen met het aanraken van je penis. Je richt je aandacht op iets anders. Praat bijvoorbeeld samen wat, denk aan een niet-seksueel onderwerp, of masseer de rug van je partner. Als je penis helemaal slap is, herhalen jullie deze stap. Als je na de oefening wilt klaarkomen, mag dat. Je kunt daar zelf voor zorgen of je partner vragen dat te doen. Als je deze stap enkele keren met succes hebt gezet, kun je verder gaan met de oefening “Stappenplan om tot gemeenschap te komen”.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.