Kijken naar je eigen lichaam

Doel van deze oefening is vertrouwd te worden met je eigen lichaam.

Zorg dat je er zeker van bent dat je gedurende een uur niet gestoord wordt. Zet de telefoon af en zorg dat de voordeurbel niet kan gaan. Vooraf maak je de omstandighe­den om deze oefening te doen zo prettig mogelijk. Je zorgt voor een goed verwarmde kamer om bloot in rond te kunnen lopen. Er kan rustige muziek klinken, en neem eventueel iets lekkers mee om te eten of te drinken. Je hebt een grote passpiegel nodig en een handspiegel.

Begin met een uitgebreid bad of douche. Laat het water lekker ruiken. Werk het in bad of onder de douche gaan niet vlot af zoals je wellicht gewend bent maar neem alle tijd. Besteed bij het wassen volop aandacht aan ieder stukje van je huid en concentreer je op je gewaarwordingen. Met een spons of washand voelt het weer anders aan dan met je handen. Stop tijdens het wassen even en sluit je ogen. Beweeg je niet en probeer je voor te stellen hoe je daar in bad ligt, of onder de douche staat. Hoe voelt het voor jezelf aan? Probeer je te realiseren hoe je ledematen daar liggen of staan. Hoe voelt je hoofd aan, je hals, je romp, je benen, je voeten, je armen en handen? Kruip als het ware even in ieder lichaamsdeel en realiseer je hoe daarvan de positie is en hoe dat aanvoelt. Neem de tijd om je met een zachte handdoek langzaam en grondig af te drogen. Concentreer je daarbij op het gevoel van de handdoek op je huid.

Het volgende kwartier bekijk je jezelf in een spiegel. Als je het moeilijk vindt om het meteen bloot te doen, hou je eerst een badjas aan of sla een handdoek om. Bekijk nauwkeurig ieder deel van je lichaam. Begin bij je hoofd. Bekijk de vorm van je gezicht, je haar, je hals. Alle delen van je gezicht krijgen je aandacht: je ogen, je wenkbrauwen, je neus, je oren, jukbeende­ren, je kin, je lippen, je tanden, je voorhoofd. Hoe is de kleur van de huid van je gezicht? Hoe voelt die aan? Wat vind je van wat je allemaal ziet?

Ga verder met de rest van je lichaam. Begin bij je schouders. Doe je badjas uit of de handdoek weg. Neem rustig de tijd om naar je armen te kijken, je ellebogen, je polsen, je handen. Bekijk je borst, je buik, je heupen, je schaamhaar, je geslachtsdelen, je benen, knieën, enkels, en je voeten. Bekijk dan de achterkant met behulp van de wandspiegel. Je kunt de hand­spiegel daarbij ook gebruiken. Beweeg rustig voor de spiegel. Bekijk je bewegingen en je houding. Benoem 3 dingen van je lichaam waar je minder tevreden  over bent, en drie dingen waar je juist wel tevreden over bent.

Ga na de oefening iets fijns voor jezelf doen.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.