Kijken naar je eigen lichaam

Doel van de oefening

Het doel van deze oefening is om je meer op je gemak te voelen en vertrouwd te worden met je eigen lichaam. Door bewust aandacht te besteden aan wat prettig aanvoelt en wat niet, leer je je eigen voorkeuren kennen, wat je kan helpen om beter te communiceren met anderen.

Voorbereiding

Zorg dat je er zeker van bent dat je gedurende een uur niet gestoord wordt. Zet je mobiel uit. Vooraf maak je de omstandighe­den om deze oefening te doen zo prettig mogelijk. Je zorgt bijvoorbeeld voor een goed verwarmde kamer om bloot in rond te kunnen lopen. Er kan rustige muziek klinken, en neem eventueel iets lekkers mee om te eten of te drinken. Je hebt een grote staande spiegel nodig en een handspiegel.

Uitvoering

Begin met een ontspannend bad of douche. Zorg ervoor dat het water lekker ruikt.  

Besteed bij het wassen volop aandacht aan ieder stukje van je huid en concentreer je op de sensaties die je ervaart. Merk op hoe het voelt om je huid met een spons of washand te wassen. Neem af en toe de tijd om even je ogen te sluiten en te voelen. Hoe voelt het voor jezelf aan? Probeer je voor te stellen hoe je ligt of staat onder het stromende water en let op hoe elk lichaamsdeel aanvoelt.  Hoe voelt je hoofd aan, je hals, je romp, je benen, je billen, je voeten, je armen en handen? Neem de tijd om je met een zachte handdoek langzaam en grondig af te drogen. Concentreer je daarbij op het gevoel van de handdoek op je huid.
Neem de komende vijftien minuten de tijd om jezelf in de spiegel te bekijken. Als je het moeilijk vindt om het meteen bloot te doen, hou je eerst een badjas aan of sla een handdoek om. Bekijk nauwkeurig ieder deel van je lichaam. Begin bij je hoofd. Bestudeer de vorm van je gezicht, je haar en je hals. Richt je aandacht op elk detail van je gezicht: je ogen, wenkbrauwen, neus, oren, jukbeenderen, kin, lippen, tanden en voorhoofd.  Hoe is de kleur van de huid van je gezicht? Hoe voelt die aan?

Ga verder met de rest van je lichaam. Begin bij je schouders. Doe je badjas uit of de handdoek weg. Neem rustig de tijd om naar je armen te kijken, je ellebogen, je polsen, je handen. Bekijk je borst, je buik, je heupen, je schaamhaar, je geslachtsdelen, je benen, knieën, enkels, en je voeten. Bekijk dan de achterkant met behulp van de muurspiegel. Je kunt de hand­spiegel daarbij ook gebruiken. Beweeg rustig voor de spiegel. Bekijk je bewegingen en je houding. Benoem 3 dingen van je lichaam waar je minder tevreden over bent, en drie dingen waar je juist wel tevreden over bent.

Tevreden overMinder tevreden over
1.1.
2.2.
3.3.

Neem na de oefening rustig de tijd om te ontspannen en eventueel je ervaringen op te schrijven. Reflecteer op hoe je de oefening hebt ervaren en neem de gelegenheid om te benoemen wat je hebt ontdekt.

Positieve ervaringenMogelijke verbeterpunten
1.1.
2.2.
3.3.

Voel je vrij om deze tabel in te vullen met je gedachten en ervaringen. Vergeet niet om vriendelijk voor jezelf te zijn en te genieten van deze tijd die je aan zelfzorg hebt besteed.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.