Fantasie tijdens vrijen met jezelf

Doel van de oefening
Het doel van deze oefening is om seksuele fantasieën te combineren met het vrijen met jezelf. Het doel is niet om heel sterk seksueel opgewonden te raken of klaar te komen.

Voorbereiding
Zorg ervoor dat je tijdens de oefening niet gestoord kan worden.

Uitvoering
Begin met het stimuleren van je geslachtsdelen en andere erogene zones zoals in de oefening Aandachtsoefening om opgewonden te worden. Als je wilt kun je er een glijmiddel of massageolie bij gebruiken. Concentreer je op de sensaties in je geslachtsdelen. Start na enkele minuten met een fantasie over een seksuele belevenis met je partner, of een fantasiepartner. Laat in je fantasie dingen gebeuren die ook tijdens echt seksueel contact met een partner mogelijk zijn. Je kunt je voorstellen dat jullie kussen, elkaar omhelzen, door de kleren heen elkaar strelen. Je kunt het uitkleden fantaseren. Je kunt fantaseren dat je je partner streelt, en zijn of haar geslachtsdelen liefkoost. Of dat je partner jouw geslachtsdelen liefkoost en prikkelt. Je kunt ook fantaseren over oraal geprikkeld worden, of over gemeenschap hebben.  Terwijl je fantaseert verplaats je je aandacht telkens van de fantasie naar wat je in je lichaam en vooral in je geslachtsdelen voelt en weer terug naar de fantasie. Ga na welke scènes je sterk opwinden en waar je je prettig bij voelt, of waar je misschien spanning gaat voelen of ongenoegen. Als je merkt dat de spanning te hoog oploopt laat je je fantasie doorgaan met situaties die minder spanning oproepen. Als je de opwinding te ver voelt wegzakken, richt je je fantasie op scènes waarvan je weet dat je ze opwindender vindt. Vind je het lastig seksuele fantasie te gebruiken, verken dit dan via een fantasie-oefening.

Een variatie
Doe dezelfde oefening, maar stel je een seksuele ontmoeting voor met een ander persoon dan je partner, iemand die je erg aantrekkelijk vindt. Deze variatie is niet bedoeld om je voor te bereiden op “vreemdgaan”. De bedoeling is enkel om het effect op je opwinding van deze fantasie te onderzoeken. Veel mensen fantaseren over seks met anderen dan hun partner zonder dat ze ook daadwerkelijk seksuele relaties met de fantasie-partner aangaan.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.