‘Role play’ orgasme

Doel
Het doel van deze oefening, genaamd ‘Role play’ orgasme, is om te begrijpen hoe het lichaam reageert op seksuele opwinding en om te ontdekken hoe men zichzelf kan helpen bij het bereiken van een orgasme. Daarnaast is het ook de bedoeling om bewust de reflexmatige respons van het lichaam te stimuleren en te ervaren

Voorbereiding
Bedenk hoe je het aan wil pakken. Bedenk of je een vibrator of glijmiddel erbij wil gebruiken. Ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt en neem de tijd.

Uitvoering
Als je heel erg opgewonden raakt, dan neemt je lichaam het op een gegeven moment als het ware over, er treedt dan een reflexmatige reactie op, het orgasme, en dat kan je dan niet tegenhouden. Je kunt het vergelijken met een aanloop nemen op een duikplank, als je genoeg vaart hebt dan schiet je als vanzelf in het water. Dus als je niet durft te springen in het water, dan kan je jezelf daartoe aanzetten door veel vaart te maken.
Als je dit toepast op opwinding en klaarkomen dan moet je zoveel “vaart’ maken in je opwinding dat je als het ware vanzelf in een orgasme schiet. Om die vaart te maken kan hele intense stimulatie helpen:

  • Een vibrator is een manier om jezelf heel sterk te stimuleren.
  • Een andere manier om een orgasme uit te lokken is ‘doen alsof’: in het voorbeeld van het duiken ga je dan aan het eind van de duikplank in de duikhouding staan en maakt je met je lichaam langzaam een volledige duikbeweging: je voeten komen los van de plank en je duikt. Dit kan je ook doen om jezelf te helpen aan een orgasme: je speelt het levensecht na, met bewegingen, ademhaling en geluid.

Neem achteraf even de tijd om te reflecteren op je ervaring met de oefening. Wat verliep goed? Waar voelde je mogelijk te veel druk? Overweeg om later in de week de oefening opnieuw te proberen, gebruikmakend van de nieuwe inzichten die je hebt opgedaan.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.