Genieten van elkaars aanrakingen (zonder geslachtsdelen)

Doel van de oefening

Het doel van deze oefening is te leren de aandacht te richten op prettige aanrakingen.

Voorbereiding

Zorg dat je bloot op een zachte ondergrond kunt liggen in een goed verwarmde ruimte. Eén van jullie twee gaat op de buik liggen. Spreek van te voren af wie er begint en hoe lang het zal gana duren. Begin met 5 minuten per persoon per ronde.

Uitvoering

Degene die ligt, geniet van het aangeraakt worden zonder iets te doen. Deze persoon hoeft dus niets. Het is niet de bedoeling dat je seksueel opgewonden raakt, of zin krijgt om verder te gaan met vrijen. In deze oefening worden de erogene zones (penis, borsten, vulva, vagina, anus) niet aangeraakt. Als je wel opgewonden raakt of zin krijgt, doe daar dan voorlopig nog niets mee. Het is nu je voorrecht om alleen maar prettige aanrakingen te ontvangen. Als je iets onprettig vindt wat je partner doet zeg je dat, zonder aarzelen. Kies daarbij duidelijke en vriendelijke woorden, bijvoorbeeld “Ik vind het pijnlijk als je mijn schouders zo hard kneedt” is beter dan “kun je niet uitkijken wat je doet”. Geef in deze fase nog geen aanwijzingen over wat je prettig vindt. Gun de ander zijn of haar ontdekkingsreis over jouw lijf. Die ander heeft nu tot taak om te geven. Gedurende de afgesproken tijd – de gever houdt de tijd bij of zet een wekkertje-  streel je de achterkant van je partners lichaam. Heel belangrijk: raak de erogene zones niet aan! Jullie moeten er allebei zeker van zijn dat de ander dit bij deze oefening niet zal doen. Het aanraken kan op verschillende manieren. Je kunt zacht strelen, nauwelijks de huid aanrakend. Je kunt lange, langzame, strijkende bewegingen maken. Je kunt in een rustig tempo van het hoofd, via de nek, de schouders, de rug en de billen naar de benen en de voeten afdalen en dan in omgekeerde volgorde terug. Je kunt ook sprongen maken en delen overslaan. Je kunt overgaan op masserende bewegingen. Je kunt het tempo variëren, van af en toe snel naar loom en traag. Behalve met je handen, kun je ook je lippen, je neus, je wangen of je haar gebruiken om mee te strelen. Zoek je hele repertoire af. Aarzel niet om het lichaam van je partner aan te raken op een manier zoals je dat nog nooit deed. Als een aanraking niet prettig is, is het de verantwoordelijkheid van de ontvangende partner om dat te zeggen. Het is niet de bedoeling dat je de ander seksueel opgewonden maakt, of een orgasme geeft. Probeer in de loop van een aantal keren dat jullie deze oefening doen, een sensuele landkaart van je partners lichaam te vormen in je hoofd.

Na de afgesproken tijd wissel je van plaats. De gever wordt ontvanger; de ontvanger wordt gever en krijgt nu de taak om de achterzijde van het lijf van de ander op prettige wijze al aanrakende te onderzoeken, ook weer 5 minuten lang.

Hierna herhaal je de hele oefening, waarbij dan de voorkant van het lichaam wordt aangeraakt, ieder weer gedurende 5 minuten. Denk eraan: ook nu geen erogene zones aanraken!

Mogelijkheden voor uitbreiding en variatie

1. Als jullie de oefening enkele malen gedaan hebben, en dat beiden willen, kun je de tijd van iedere “ronde” langer maken. Overleg met elkaar of je dit wil, en hoe lang je de periode wilt maken.

2. Om de gewaarwordingen te versterken en indien jullie dit wensen, kun je gebruik maken van massageolie of lotion. Vooral de wat steviger aanrakingen worden daardoor intenser gevoeld. Bovendien worden ruwe handen minder ruw.

3. De ontvangende partner laat merken wat hij of zij plezierig vindt en doet suggesties voor een andere plek waar hij of zij het fijn zou vinden om aangeraakt te worden, of voor een andere soort beweging. Gebruik daarbij duidelijke en vriendelijke taal. “Streel de binnenkant van mijn bovenbenen eens” zal in de meeste gevallen een beter effect hebben dan “Hou eens op met dat geknijp in mijn kuiten”. De ontvangende partner kan ook de hand van de gevende partner nemen en leiden naar de plek waar hij of zij het plezierig vindt om aangeraakt te worden. Pas daarbij wel op dat je het als ontvangende partner niet helemaal overneemt, gun de ander ook nog zijn/haar “ontdekkingsreis” over jouw lichaam. Een andere manier om als ontvangende partner te laten merken dat je een aanraking fijn vindt en de gever aan te moedigen daarmee door te gaan is door instemmende, kreunende geluiden of bewegingen te maken.

4. Teken allebei je eigen lichaam en het lichaam van je partner. Geef met verschillende kleuren de plekken aan op je eigen lichaam die prettig\gevoelig zijn, en geef op het lichaam van je partner de plekken aan waarvan jij denkt dat ze prettig\gevoelig zijn. Geef ook de plekken aan die minder prettig\gevoelig zijn. Bespreek samen het resultaat. Klopte het wat jullie voor elkaar hadden aangegeven als gevoelige\prettige plekjes? En voor de minder prettige plekjes?

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.