Leren om niet zo snel klaar te komen – samen oefenen

Doel van deze oefening is om controle te krijgen over het moment van klaarkomen terwijl je partner je stimuleert.

Doe deze oefening pas nadat je eerst zelf hebt geleerd controle te krijgen.

Stap 1. Nadat jullie je op een prettige manier hebben voorbereid, ga jij (man) op je rug liggen. Ook je partner gaat in een gemakkelijke houding zitten of liggen. Jullie bepalen zelf bij welke houding jullie je het best voelen. Je partner stimuleert je penis met de hand (zonder massageolie) op een manier die voor jou het meest intens is; geef haar/hem de nodige instructies; hou het positief en respectvol. Blijf op je penis focussen en zeg haar wanneer ze moet stoppen. Laat de ejaculatiedrang voldoende wegebben voor je haar vraagt je penis opnieuw te prikkelen. Voel je meteen al de noodzaak om opnieuw te stoppen, neem dan langere “stops”.

Als je het 5-10 minuten kunt uithouden met niet meer dan twee of drie “stops”, en als je voelt dat je op je controle kunt vertrouwen, ga dan verder met de volgende stap.

Stap 2. Ga op dezelfde manier te werk als in Stap 1, maar laat je partner nu een massageolie gebruiken. Als jullie deze stap enkele keren met goed resultaat gezet hebben, kun je verder gaan met de oefeningen in  “Stappenplan om tot gemeenschap te komen”.

Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.